Van de Beckenkamp
Image default
Zorg

Abortus in Nederland tot 22 weken

In Nederland is een abortuskliniek waar ieder meisje en iedere vrouw terecht kan voor een abortuspil of andere vorm van zwangerschapsafbreking: Bloemenhove. Abortus is in Holland bij wet geregeld. De zorg is professioneel. Dit alles is nu vanzelfsprekend. De geschiedenis van Bloemenhove bewijst echter dat dit niet altijd zo ‘gewoon’ was.

Tot aan de jaren ’60 van de vorige eeuw waren er veel tegenstanders van abortus. Alleen als sprake was van een medische indicatie kon een zwangerschap afgebroken worden. In Nederland is abortus sinds 1981 volledig gelegaliseerd. Hierbij geldt wel dat er alleen een behandeling mag plaatsvinden tot 22 weken zwangerschap. Er worden tegenwoordig per jaar circa 3000 abortussen uitgevoerd in de Bloemenhove kliniek.

Abortuskliniek Bloemenhove kent geen wachtlijsten. Als je de definitieve beslissing hebt genomen, kun je in de meeste gevallen al binnen een week terecht. Vrouwen die langer dan 16 dagen over tijd zijn, krijgen verplicht 5 dagen bedenktijd. Dit is bij wet vastgelegd. Het idee erachter is dat je zonder haast en doordacht een besluit neemt. In de regel heb je een verwijsbrief van je huisarts nodig. Ben je niet langer dan 16 dagen zwanger, dan hoeft dit niet.

Het komt voor dat het wegens familieomstandigheden of andere redenen niet mogelijk is er met je huisarts over te praten. Neem ook in die gevallen gerust contact op met Bloemenhove. Er wordt bekeken wat in jouw specifieke geval mogelijk is. Minderjarige meisjes (15 jaar of jonger) hebben toestemming van hun ouders nodig voor een abortus. Is het onmogelijk je ouders op de hoogte te stellen van je zwangerschap? Ook in dat geval geldt: bel met de Bloemenhove kliniek. Je kunt je verhaal kwijt en je wordt bijgestaan tijdens een aantal belangrijke beslissingen.

Op de website van Bloemenhove vind je veel informatie over de kliniek zelf en over de mogelijke behandelingen. Onder het kopje FAQ (frequently asked questions: veel gestelde vragen) worden allerhande praktische zaken besproken. Staat jouw vraag er niet bij? Hierbij het telefoonnummer en emailadres van Bloemenhove: 023-5289890, info @bloemenhove .nl.

https://www.bloemenhove.nl/nl/home