Van de Beckenkamp
Image default
Aanbiedingen

Dit is hoe jij de nieuwe betaaltermijn op de juiste manier hanteert als mkb’er!

Het doel van de nieuwe wetgeving rondom de betalingstermijnen voor grote bedrijven in Nederland is om de financiële zekerheid van kleine- en middelgrote bedrijven vanaf 1 juli 2022 beter te beschermen. Hiermee komt de tijd dat de grote bedrijven lange betaaltermijnen van 120 tot 180 dagen hanteren tot een einde. Door de nieuwe wetgeving worden grote bedrijven gedwongen om hun (kleine) leveranciers binnen uiterlijk 30 dagen te betalen. Voor de mkb’ers is deze nieuwe wetgeving erg goed nieuws. Het geeft ze meer zekerheid en het beschermt de financiële positie. In dit blogartikel lees je 3 tips waarmee jij er voor zorgt de grote bedrijven zich ook daadwerkelijk aan de nieuwe regelgeving houden! 

Tip 1: Maak heldere afspraken over de betaaltermijn

Het is van groot belang om duidelijke afspraken te maken met je afnemers over wanneer een factuur betaald moet zijn, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Zorg ervoor dat deze afspraken duidelijk vermeld staan in je facturen, zodat je hierop terug kunt vallen als er betalingsproblemen ontstaan.

Tip 2: Neem initiatief bij het incasseren van de betaling

Het kan voorkomen dat een afnemer zich alsnog niet houdt aan de afgesproken betaaltermijn. In dat geval is het belangrijk om proactief te zijn en op tijd stappen te ondernemen om de betaling alsnog te incasseren. Dit kan bijvoorbeeld door het sturen van een betalingsherinnering of het versturen van een laatste aanmaning. Door op tijd actie te ondernemen en zelf het initiatief te nemen kun je voorkomen dat de financiële positie van je bedrijf in gevaar komt. Hoewel de bedrijven zich hebben te houden aan de gemaakte afspraken is het jouw financiële positie die wankelt. Je zult dus zelf het initiatief moeten nemen bij het incasseren van de betaling. 

Tip 3: Maak gebruik van tools zoals online incasso-platforms

Er zijn verschillende online incasso-platforms waarmee je eenvoudig zelf een betalingsherinnering of laatste aanmaning kunt versturen die aan de wettelijke eisen voldoet. Zo hoef je je hier geen zorgen over te maken en kun je je focussen op je corebusiness. Bovendien kan het gebruik van deze platforms ook tijd en geld besparen, omdat je niet afhankelijk bent van externe partijen voor het afdwingen van je betaaltermijnen. Door het binnenshuis te houden heb je meer overzicht, bespaar je geld én neem je zelf de volle verantwoordelijkheid voor het incasseren van de betaling. 

 

https://betaaltermijn.nl/