Van de Beckenkamp
Energie

Een blik op onderhoud van een noodstroomaggregaat

Wat is een noodstroomaggregaat

Een noodstroomaggregaat (dat regelmatig onderhoud benodigt) is een apparaat dat bedoeld is om de functie van je reguliere stroomnetwerk over te nemen als dat wegvalt. Een apparaat als deze wordt ook wel een NSA genoemd. Het is een onwijs belangrijk element in omgevingen die levensgevaarlijk worden als de stroom uitvalt. Denk aan ziekenhuizen of verzorgingstehuizen. Om te zorgen dat je zeker weet dat je kunt terugvallen op de NSA is onderhoud aan je noodstroomaggregaat van groot belang.

Waarom moet een noodstroomaggregaat onderhoud hebben?

Een NSA is gemaakt om te fungeren als stroompunt wanneer het reguliere netwerk wegvalt. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je twijfelt of jouw NSA hier wel toe in staat is. Deze kan namelijk levens redden en uitkomst bieden in zeer penibele situaties. Ook bij minder levensbedreigende situaties als bij concerten of andere evenementen is het geen pretje als de NSA niet naar behoren werkt. Je moet dus zorgen voor onderhoud aan je noodstroomaggregaat.

Hoe moet je voor dit onderhoud zorgen?

Je moet controleren of jouw NSA op een bepaald moment wel of niet goed functioneert. Hiervoor is bij aggregaten altijd een jaarlijkse keuring ingelast. Daarnaast kun je zelf een maandelijkse inspectie uitvoeren. Hierbij kun je aan de buitenkant kijken of er dingen zijn die opvallen, of er gebreken zijn of dat er wellicht scheurtjes of deuken zitten op plekken waar die niet horen te zitten. Daarnaast kun je gaan proefdraaien.

Proefdraaien kan, maar niet te lang

Proefdraaien kan op twee manieren: belast of onbelast. Belast proefdraaien is dat je kijkt naar het vermogen van het NSA. Levert deze een stabiel vermogen en ook belangrijk: genereert deze het gewenste vermogen? Hierbij maak je gebruik van het netwerk dat normaal bediend zou worden bij noodgevallen. Mocht dat een bedreigende situatie opleveren (denk aan het ziekenhuis) dan is een extern netwerk gewenst voor de controle. Bij onbelast proefdraaien kijk je niet naar het vermogen, maar alleen naar het feit of het NSA aanslaat en de motor stabiel blijft draaien. Hierbij is een nadeel dat de brandstof slecht deels verbrandt waardoor roetvorming gaat ontstaan. Dit kan dus niet te lang en te vaak gebeuren. Welke manier je ook kiest: zorg dat je kritisch kijkt naar het onderhoud van je noodstroomaggregaat.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/onderhoud-noodstroomaggregaat-nsa/