Van de Beckenkamp
Image default
Woning en Tuin

Een eenpersoonsbed kopen, waar op letten?

Er zijn ontzettend veel eenpersoonsbedden te koop in Nederland. Op het eerste gezicht lijken vele bedden sterk op elkaar. Maar na nadere inspectie blijken er toch grote verschillen te zijn. Hoe kun je tussen al dat geweld aan bedden een goede keuze maken? Waar jouw kinderen, logés of jij zelf jarenlang met plezier en comfort in kunt slapen? We zetten het in onderstaande blogpost voor je op een rijtje. Zodat je op zoek kunt gaan naar het juiste eenpersoonsbed dat je rustig zal laten slapen. En wanneer je er tegenaan kijkt, kijkt naar een bed dat er erg mooi uitziet. 

Koop een juiste maat bed

Een eenpersoonsbed kent standaard de afmetingen voor een passend matras van 200×90 cm. Dit is de standaard voor de markt. Je kunt hiermee gemakkelijk een matras en lattenbodem vinden die passen bij het gewicht, slaaphouding, en gewenste hardheid van het matras. Overal kun je hiervoor de juiste dekbedovertrekken en matras slopen vinden.  Er zijn echter ook eenpersoonsbedden die smaller zijn dan 90cm breed. Zoals 190x80cm en 200x70cm. Voor deze maat bedden is het lastiger om een geschikt matras en bijpassende lattenbodem te vinden. Meestal zal je het beste af zijn om te kiezen voor een bed van 200x90cm. Dit is tevens handig wanneer je van bedframe wilt veranderen. Bijvoorbeeld wanneer je kind van een kinderbed wil overstappen naar een neutraal kinderbed. Wanneer het matras dan nog passend en comfortabel is, hoeft er geen nieuw matras worden gekocht. Dat bespaart je weer geld!

Bijpassende lattenbodem en matras kopen

Over het algemeen geldt bij lattenbodems dat hoe meer latten een lattenbodem heeft, des te beter de ondersteuning aan het lichaam zal zijn. Een lattenbodem met meer laten kan het gewicht beter verdelen over de latten. Een goede lattenbodem gaat doorgaans 10 jaar mee voordat deze dient vervangen te worden. Vraag bij het bedrijf waar u het bedframe koopt, na wat voor lattenbodem het beste zou passen bij dit eenpersoonsbed. Dit kan een professional het beste voor je adviseren. 

Qua matras is het goed om erbij stil te staan voor wie het matras wordt gekocht. Wordt er dagelijks op geslapen? En hoe lang moet het matras meegaan? Deze vragen bepalen voor een groot deel wat voor type matras geschikt is. Voor een logeermatras geldt dat het gebruikte materiaal niet van super hoogwaardige kwaliteit hoeft te zijn voor een prima slaapcomfort. Dit in tegenstelling tot een bed waarbij de persoon waar je het bed voor koopt last heeft van lichamelijke klachten. Verdiep je in de materie van matrassen voordat je een aankoopt doet. Een geschikt matras kopen is het allerbelangrijkste voor een goed slaapcomfort! 

Welk design interessant

Verder wil je natuurlijk een eenpersoonsbed kiezen dat je mooi vindt. Wat iemand mooi vindt, is zeer persoonlijk, waardoor er heel verschillende designs zijn. En ook afhankelijk voor wie je het bed koopt en hoe lang je er verwacht mee te willen doen. Een kinderlijk eenpersoonsbed gaat minder lang mee omdat je deze in de pubertijd of al eerder zult moeten vervangen. Er is zoveel mogelijk bij eenpersoonsbedden. Koop je er ook een nachtkastje bij, dan ben je helemaal klaar voor een fijne nachtrust.

Prijs

Uiteraard wil je ook niet teveel betalen voor het eenpersoonsbed. En zowel voordelig als comfortabel kunnen slapen. Endat het bed er degelijk uitziet. Bepaal vooraf voordat je een eenpersoonsbed gaat kopen, welk budget je ervoor over hebt. En houd je hieraan! Zo voorkom je financiële problemen of teleurstellingen. 

Kwaliteit en materiaalkeuze

Er zijn verschillende materialen waaruit een eenpersoonsbed kan bestaan. Veel goedkopere bedden zijn gemaakt uit spaanplaat. Dit is een goedkoop materiaal, dat wel het gewenste slaapcomfort kunt geven. Echter zien bedden gemaakt van spaanplaat er doorgaans minder kwalitatief uit dan bedden die gemaakt zijn van andere materialen, zoals mdf, massief hout, metaal of afgewerkt zijn met stof- en/of kunstleer. Wanneer je een luxe uitstraling wil, kun je hierdoor beter voor een ander materiaal kiezen dan spaanplaat. Voor een hoge prijs/kwaliteitsverhouding kun je het beste juist wel voor een eenpersoonsbed gemaakt van spaanplaat kiezen. 

Montageservice?

Wanneer je een eenpersoonsbed online aankoopt, zullen de meeste aanbieders deze in losse onderdelen aanleveren. Waardoor je zelf het bed nog in elkaar dient te zetten. Wanneer je niet zo handig bent, of hier geen zin of tijd voor hebt, kun je daarom het beste kiezen voor een meubelleverancier die een montageservice aanbiedt. Let hierbij erop dat de montageservice prijs marktconform is. Sommige meubelverkopers vragen hiervoor een hoger tarief dan anderen. Omdat zij deze service maar weinig aanbieden/verkopen.