Van de Beckenkamp
Image default
Aanbiedingen

Gouden Tips voor het verwijderen van wasstraatkrasjes

Gouden Tips voor het verwijderen van wasstraatkrasjes

Spinnenwebkrasjes, Was(straat)krasjes, swirls. Verschillende benamingen voor hetzelfde fenomeen. Die kleine ronddraaiende krasjes die je vooral ziet als de zon er op schijnt. Swirls maken de lak niet alleen minder glanzend, maar ook minder glad. Hierdoor wordt de lak minder eenvoudig te onderhouden. Deze krasjes zijn de ergernis van vrijwel iedere autoliefhebber. Maar hoe raak je ze kwijt?

Een simpele uitleg voor het verwijderen van swirls

Hoe erg swirls soms ook lijken, in werkelijkheid valt het allemaal wel mee. Swirls zijn met relatief milde producten te verwijderen en het resultaat verfraaid niet alleen de auto, maar voegt ook waarde toe.

En de oplossing is eigenlijk voor de hand liggend. De lak weer vlak maken door de lak licht te schuren met een polijstmiddel op een polijstmachine. Deze vorm van lakcorrectie noemen we polijsten. Door de lak uit te vlakken op deze manier zal de lichtreflectie homogener zijn en zal de lak dieper en glanzender lijken.

 

De lak van een auto is vaak rond de 40-80 micron / micrometer. Dat is ongeveer 0,001 mm. Bij het polijsten haal je steeds een paar micron per keer weg. Hoewel je dus niet zo snel door de lak heen zult polijsten is het wel belangrijk om vooraf wat onderzoek te doen. En de volgende vragen te stellen:

  • Is het een lak met of zonder blanke lak laag? Een auto zonder blanke laklaag, een zogenaamde unilak, is dunner dan een laklaag met blanke lak.
  • Is de auto (deels) over gespoten? En zullen sommige panelen zich anders gedragen dan anderen?
  • Is de auto al vaker gepolijst? Hoewel het om een paar micron per keer gaat, kan na 10 jaar lang, jaarlijks polijsten natuurlijk wel minder lak aanwezig zijn.
  • Wat is de staat van de lak? Naast veel swirls ook diepere krassen?
  • Etc.

Mocht je de dikte zeker willen weten kun je een lakdiktemeter gebruiken.

 

De juiste producten voor het polijsten kiezen

Als je weet wat de staat van de lak is, kun je een plan van aanpak maken. Er zijn polijstmiddelen in verschillende groftes. Deze bepalen de mate van lakcorrectie afhankelijk van de grootte van de schurende deeltjes. Hoe groter ze zijn, hoe meer ze het oppervlak zullen “schuren”. Zie het als het verschil tussen het gebruik van zeer grof en zeer fijn schuurpapier, alleen op een microscopisch niveau.

Een grof of heavy polijstmiddel corrigeert de lak snel, maar een fijne nabewerkingnodig met fijnere poetsmiddelen om de afwerking te verfijnen. Vaak is een middelfijn product genoeg voor het verwijderen van swirls. Test dit op een klein onopvallend deel om je ideale combinatie te vinden.

 

Meer weten over het krasloos polijsten van je auto?

Wil je meer weten over het zelf polijsten van je auto en het herstellen van krassen en swirls? Kijk dan op Elitecarcare.nl voor alle producten en meer tips. Elite car care is dé specialist op het gebied van autopoetsen.

 

https://elitecarcare.nl/