Van de Beckenkamp
Image default
Industrie

Het verschil tussen een zeefmachine met tril- of trommelfunctie

Een zeefmachine wordt vandaag de dag binnen steeds meer industrieën gebruikt. Niet zo vreemd, want zeven is een snelle en goedkope techniek die met eenvoudige apparatuur uitgevoerd kan worden. Dankzij diezelfde eenvoud is er sprake van een lage automatiseringsgraad. Het doel van een zeefmachine is het scheiden van vaste stoffen en vloeistoffen en het sorteren van poeders en granulaten. In tegenstelling tot roosters die uit verticale staven bestaan, bestaan zeven uit geperforeerde metalen platen. Naast trilzeven worden trommelzeven het vaakst gebruikt, maar wat is nu precies het verschil tussen beide soorten?

Scheiden en sorteren op basis van trillingen of rotaties?

Een zeefmachine die trilt gebruikt men voorafgaand aan het verwerkingsproces van het te zeven product. Op basis van trillingen kunnen producten op korrelgrootte van elkaar worden gescheiden. Een roterende zeefmachine, ook wel een rotatiezeef genoemd, gebruikt men voor het classificeren en voorsorteren van goederen of afval. Een roterende zeef verricht zijn werk met behulp van rotaties in plaats van trillingen. De voordelen van dit type machine zijn de grote doorvoermogelijkheden en de zeer beperkte geluidsoverlast. In vergelijking met een trilzeef wordt hij binnen een beperkter aantal branches ingezet voor de scheiding van onder andere brandstoffen, mineralen en te recycleren materialen.

De werkwijze met een van de zeefmachines

Een roterende zeef betreft een roterende trommel die van geperforeerd materiaal is vervaardigd. De producten worden aan de ene kant van de trommel ingevoerd en verlaten deze aan de andere kant, waarna ze in een opvangbak kunnen worden afgevoerd. Een trillende zeefmachine bestaat uit horizontaal geperforeerde platen. Deze bewegen heen en weer. De producten die door de maaswijdte passen, komen onder de platen in de opvangbak terecht. Een trilzeef kunt u doorgaans ook schuin opstellen wanneer dit de effectiviteit verhoogt. Bij PAJA Triltechniek bent u aan het juiste adres voor duurzame en betrouwbare machines, net als in- en uitlopen voor de aan- en afvoer van het te verwerken product.

https://paja.nl/