Van de Beckenkamp
Image default
Aanbiedingen

Ruwvoeranlayse voor je paard? Ontdek de drie basis categorieën

Ruwvoeranlayse voor je paard? Ontdek de drie basis categorieën

De voeding van je paard. Het bestaat voor het grootste deel uit ruwvoer. Je weet wel: gras, hooi en voordroog kuil. Wanneer je bij je leverancier ruwvoer hebt ingekocht, wil het nog wel eens zo zijn dat de kwaliteit verschilt per partij. Maar welke stoffen zijn nou belangrijk en welke dien je te checken? In deze blog proberen we je de vier verschillende ruwvoer analyses uit te leggen.

De basis van een ruwvoeranalyse

In eerste instantie wordt er altijd een basisanalyse aangeboden. In deze basisanalyse wordt er gecontroleerd hoeveel energie, eiwit, suiker en “ruwe celstof” er in het droogvoer zitten. 

De eiwitten dienen genoeg te zijn, om de spieropbouw van je paard te blijven ondersteunen. 

Door een gebrek aan balans en een te hoog of te laag aantal voedingsstoffen kan je paard namelijk ziek worden. Zo voorkom je hoge veterinaire kosten, omdat je voeding niet goed zou zijn.

Uitgebreide analyses voor je paard

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om uitgebreidere testen te laten doen. Zo kun je er voor kiezen om mineralen te laten testen. Denk hierbij aan (te hoge) ijzerwaarden voor je paard die op lange termijn schadelijk kunnen zijn. Daarnaast kun je ook nog op spoorelementen testen. Als laatste kun je nog kiezen om te testen op jacobskruid. Deze plant is giftig, vooral als je paard er te veel van binnenkrijgt. Dit kan een dodelijke afloop hebben.

En vitaminen? 

Vitaminen worden nooit gemeten tijdens een ruwvoeranalyse. Dat heeft te maken met het feit dat een vitaminen onderzoek heel kostbaar is. Daarnaast bevat ruwvoer de stof caroteen. Het lichaam van je paard zet deze stof om in vitamine A, vitamine D en vitamine E. 

Waar testen? 

Er zijn vele plekken waar je een ruwvoeranalyse voor je paard kunt laten doen. Een van deze zaken is Dumea Agro Milieu. Het is heel eenvoudig, je neemt een monster van je ruwvoer, stuurt het op, en krijgt netjes per e-mail een uitslag. Heb je advies nodig, dan is dat natuurlijk geen probleem. Je kunt ze op werkdagen prima bereiken.

 

https://shop.dumea-agro.nl/