Van de Beckenkamp
Image default
Aanbiedingen

Wat is een Sedumdak?

Een sedumdak is een groendak met begroeiing op het oppervlak. Sedumdaken kunnen een gedeeltelijk of volledig vegetatiedek op het dakoppervlak hebben. Dit type dak vereist bepaalde dak ontwerpen en -uitrusting om de vegetatie te laten bloeien. Ook zijn er verschillende planten die je kunt gebruiken als begroeiing van je sedumdak. Soms worden bij dit type dak ook wortelschermen, drainage- en irrigatie systemen gebruikt. Sedumdaken kunnen zowel in residentiële als commerciële constructies worden gebruikt. Het is een geweldig structureel ontwerp dat een gezonde omgeving bevordert. De voordelen die het heeft, kunnen de omgeving binnen en rond de structuur die het bedekt aanzienlijk verbeteren. Wanneer je van plan bent een sedumdak voor je huis te installeren, moet je een gekwalificeerde specialist inschakelen om het voor je te installeren. Er zijn bepaalde specificaties waaraan sedumdaken moeten voldoen om veilig te kunnen wonen. Dat komt omdat sedumdaken behoorlijk zwaar kunnen zijn vanwege alle vegetatie en wortels die in het oppervlak zijn geplaatst. Zonder de juiste constructie heeft het de mogelijkheid om in te storten.

Onderhoud sedumdak

Het onderhouden van een sedumdak is niet zo moeilijk. Overgroeide planten zul je af en toe moeten snoeien. Ook in de omgeving van je groendak moet je onkruid verwijderen. Onkruid kan water opnemen dat naar je sedumdak gaat. Dat wil je niet want onkruid is geen essentiële plant in je sedumdak. Het water dat op je sedumdak komt, moet alleen door de benodigde planten worden opgenomen. Zo houdt je je sedumdak planten gezond. Je kunt er ook meststoffen aan toevoegen, zodat je de gezondheid van je planten verder kunt verbeteren. Vergeet niet ook het afvoersysteem van je sedumdak te controleren. Meestal raken drainagesystemen in daken, vooral bij sedumdaken, verstopt door verschillende soorten vuil en puin. Als je geen onderhoud wilt plegen, kun je gewoon kunstgras gebruiken, maar het neemt bepaalde milieuvoordelen weg.

Voordelen van sedumdaken

Sedumdaken hebben een enorme pool aan voordelen die het jou en het milieu kan bieden. Omdat dit dak uit veel planten bestaat, kan het effectief helpen de lucht te reinigen. Met schone lucht kan de omgevingslucht van dit dak genieten van een betere en koelere lucht. Dat betekent dat je lucht kunt inademen die veilig is voor je gezondheid. Het werkt enigszins als een isolator. Dat betekent dat je huis in de zomer niet meer zo warm zal zijn als vroeger. Ook bij zonnepanelen kan dit een grote hulp zijn. Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om stroom op te wekken, maar hebben geen overmatige hitte nodig. Te veel warmte kan er zelfs voor zorgen dat zonnepanelen minder efficiënt stroom opwekken. Als je zonnepanelen bij het sedumdak plaatst, kan de begroeiing van dit dak als isolator fungeren. Dat betekent dat je zonnepanelen efficiënter kunnen werken door de planten eromheen. Daarnaast zien sedumdaken er zeer esthetisch uit. De unieke aardse uitstraling zorgt ervoor dat het er erg mooi uitziet. Je kunt er ook verschillende soorten bloemen op planten, zodat je de esthetiek nog verder kunt verbeteren

Zijn sedumdaken duur?

Sedumdaken hebben wel een vrij hoge prijs. Dat komt door het unieke dakontwerp en de expertise die nodig is om het te bouwen. De kosten zijn het zeker waard, omdat het zoveel voordelen biedt voor jou, het milieu en bepaalde huishoudelijke apparaten. Ook de uitstraling van sedumdaken is zeer uniek. Zo help je niet alleen het milieu te verbeteren, maar heb je ook een heel mooi en uniek huis.