Van de Beckenkamp
Image default
Aanbiedingen

Wat zijn beschermingsgraden en waarom is het belangrijk voor mijn LED verlichting?

Wanneer je ervaring hebt met het kopen van LED verlichting heb je het vast al eens voorbij zien komen; een IP waarde. Je hebt er heel veel van, voorbeelden zijn IP20, IP45 of IP67. De IP waarde heeft te maken met de beschermingsgraag van jouw verlichting. Maar wat is het nou eigenlijk, hoe moet je het aflezen en waar is het nou eigenlijk voor? Deze vragen worden allemaal beantwoord in deze blog!

 

Wat is een beschermingsgraad of IP waarde?

 

Ten eerste: IP staat voor Ingress Protection. Maar eigenlijk is het getal erachter veel belangrijker, met name als je verlichting wilt aanbrengen in vochtige ruimtes zoals in een keuken, badkamer of buiten. Het getal zegt namelijk iets over de waterdichtheid van de verlichting. Daarnaast beschermt het ook tegen stof. Verder is de IP waarde niet alleen de beschermingsgraad van LED verlichting maar ook van andere elektrische apparaten.

 

Hoe moet ik de IP waarde aflezen?

 

Om de LED verlichting te kunnen gebruiken moet je weten hoe je de IP waarde kan aflezen. De twee cijfers staan beide namelijk voor iets anders. Het eerste cijfer weergeeft de bescherming tegen stof. Dit kan variëren van 0 tot 6. Hierbij staat 0 voor geen bescherming en 6 voor 100% stofdicht. Het cijfer voor vocht gaat van 0 tot 8. Ook hierbij biedt 0 geen bescherming  en is 8 volledig waterdicht. 4 wordt vaak aangeduid als spatwaterdicht. 7 betekent dat de LED verlichting maximaal 30 minuten onder water kan.

 

Welke beschermingsgraden worden het meest gebruikt?

 

De meest gebruikte IP waarden zijn IP20, IP44, IP65 en IP68. IP20 wordt uiteraard voornamelijk gebruikt in droge ruimtes. Hierbij moet je denken aan zolders of slaapkamers. IP44 wordt voornamelijk gebruikt voor de badkamer. Dit komt omdat het redelijk bestand is tegen vocht en stof. Het is echter niet de bedoeling deze verlichting te hangen in een gesloten douchecabine. Hiervoor kun je het beste een IP65 of IP68 gebruiken. De laatst genoemde wordt ook gebruikt voor zwembaden en aquariums. Voor buitengebruik is minimaal een IP44 aan te raden, echter wordt vaker de IP65 of IP68 gebruikt.

 

https://www.led24.nl/