Van de Beckenkamp
Image default
Woning en Tuin

Werkzaamheden in het grondverzet

Voor alle huizen en gebouwen die ooit gebouwd zijn, is er sprake geweest van grondverzet. Maar toch heeft niet iedereen daarvan gehoord. Maar wat is het grondverzet eigenlijk, en wat zijn daarin de verschillende werkzaamheden?

 

Wat is het eigenlijk?

Het grondverzet is in het kort het verplaatsen van aarde of zand om op deze manier ruimte te maken. Maar hiervoor heb je wel veel verschillende werkzaamheden nodig. De een moet bijvoorbeeld een kuil graven, terwijl de ander al het zand van de ene naar de andere plek moet vervoeren.

Kortom, het lijkt misschien een simpele klus, maar het tegendeel is waar.

 

Welke verschillende werkzaamheden vallen hieronder?

Er zijn veel meer verschillende werkzaamheden bij het graven van een simpele kuil dan je zou denken. Allereerst heb je iemand nodig die met een graafmachine al het zand en aarde weg schept. En dit kan niet zomaar iedereen doen. Je moet hiervoor natuurlijk wel een aparte opleiden volgen om een graafmachine te mogen besturen. Je moet dus ook zorgen dat je voldoende mensen kunt vinden die voor je willen werken. Gelukkig hebben we daar in Nederland niet zo veel last van, dus dat is weer mooi meegenomen.

Vervolgens moet dit zand natuurlijk ergens heen. Dit wordt vaak via de graafmachine in een truck geladen. Dit gaat dan net zolang door totdat de truck tot de rand vol zit. Hierna rijdt hij weg naar een plek om het zand te dumpen. Dit kan op een hele grote zandhoop waar meerdere trucks hun lading lossen. Maar dit kan ook op een andere bouwplaats waar ze op dat moment veel zand nodig hebben. Zo help je elkaar namelijk en gaat er dus geen zand verloren.

Maar ook heb je mensen nodig voor de kleine details. Denk bijvoorbeeld aan het verbinden van verschillende pijpleidingen. Dit moet nauwkeurig worden gedaan, en zou met een machine niet goed lukken. Dus ook handwerk is hierbij belangrijk.

 

Hoeveel grond halen ze meestal weg?

Hoeveel grond ze weghalen, is aan de gemeente. Ze mogen dat beslissen. Het hangt natuurlijk vooral af van de grootte van het terrein dat ze willen verbouwen. Is het terrein namelijk groot, dan moet je natuurlijk veel grond weghalen.

Maar in ruil daarvoor heb je wel een prachtig stuk grond waar je weer mooi op kunt bouwen!