Van de Beckenkamp
Image default
Aanbiedingen

Wat te doen bij een datalek?

Het is de nachtmerrie van iedere organisatie: een onverwachts datalek. Wanneer je kampt met een datalek, is het belangrijk om de volgende stappen te ondernemen:

 

  1. Meld het datalek

Wanneer je bedrijf kampt met een ernstig datalek, is het belangrijk en verplicht om dit te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 

 

  1. Informeer alle betrokkenen

Vaak is het snel duidelijk welke informatie gelekt is. Wanneer het om persoonsgegevens gaat van klanten of gebruikers, is het niet alleen handig om dit te delen met de Autoriteit Persoonsgegevens, maar ook met de betrokkenen. Informeer deze dan ook zo snel mogelijk en geef helder aan welke informatie er gelekt is. Daarnaast moet je ook laten weten wat de gevolgen kunnen zijn en wat de betrokkenen er aan kunnen doen om schade te voorkomen.

 

  1. Wijzig de wachtwoorden

Bij een datalek is het belangrijk om meteen je wachtwoorden te wijzigen. Informeer je medewerkers dat ze voor ieder platform een uniek wachtwoord moeten gebruiken. Deze zijn eventueel te bewaren in een online kluis. Dit geldt echter niet alleen voor medewerkers. Ook voor betrokkenen is het aan te raden een uniek wachtwoord te hebben voor ieder platform. Wijzig de wachtwoorden direct in een ander, sterk wachtwoord. 

 

  1. Start met dubbele authenticatie

Toch wordt het steeds moeilijker om te vertrouwen op een sterk wachtwoord. Een oplossing is een dubbele authenticatie (ook wel tweestapsverificatie genoemd). Hoe dat werkt? Bij het inloggen op een online account vul je een wachtwoord in en ontvang je per e-mail of sms een code. Dit is een tweede stap die je helpt met inloggen. Inmiddels werken steeds meer online platforms met deze methode. Wil jij de gegevens van het bedrijf en de gebruikers beschermen? Dan is deze stap een hele verstandige keuze!

 

  1. Bescherm je bankrekeningen

Is jouw organisatie slachtoffer van betaalinformatie? Dan is het aan te raden om eventuele creditcards meteen op te zeggen. Hiermee voorkom je ongemachtigde betalingen en het openbaar verschijnen van persoonlijke gegevens. 

 

  1. Scherp de security aan

Tot slot is het belangrijk om na een datalek de security aan te scherpen. Je wil dit in de toekomst natuurlijk niet nog een keer meemaken. Het is daarom belangrijk om betrouwbare IT-oplossingen te implementeren. Je beschermt hiermee jouw systemen, netwerken, processen en toekomstige cyberaanvallen. Zorg ervoor dat zwakke plekken in jouw online systeem bekend worden en besteed daar aandacht aan. Wil jij hier hulp bij gebruiken? Dan is een partij zoals Think4 een uitstekende keuze. Dit IT bedrijf zorgt ervoor dat jouw bedrijf gewapend is tegen een toekomstig datalek!

https://www.think4.nl/