Van de Beckenkamp
Image default
Aanbiedingen

Natuurlijke speeltoestellen op het schoolplein? Een echte aanrader

Natuurlijke speeltoestellen worden alsmaar populairder. Wanneer het gaat om speeltoestellen schoolplein wordt er ook al snel gekeken naar een natuurlijke speeltuin voor de kinderen. Dat is ook niet zo gek, want natuurlijke speeltuinen zijn ideaal voor de omgeving, voor de ontwikkeling van het kind en voor de duurzaamheid. Hieronder gaan we kijken naar alles rondom natuurlijke speeltoestellen en de voordelen hiervan.

Natuurlijke speeltoestellen

Spelen in een natuurlijke omgeving wint nog altijd aan populariteit. Mensen hebben nou eenmaal de behoefte om lekker buiten te zijn, vooral als de zon schijnt. Tegelijkertijd is er ook steeds meer bewustwording over hoe belangrijk de natuur en het milieu voor ons als mensen is. We moeten dan natuurlijk wel op een verantwoorde en duurzame manier omgaan met onze aarde. Dit kan op een ideale manier met een natuurlijke speeltuin.

Een natuurlijke omgeving en de natuur op zichzelf stimuleert kinderen om erop uit te gaan, te experimenteren en dingen te ontdekken. Dit is natuurlijk super leuk, fijn en belangrijk. Tegelijkertijd is het wel belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurt, met voldoende overzicht voor ouders of begeleiders. Alleen op die manier kunnen kinderen echt de natuur ontdekken en hun fantasie tot leven laten komen. Natuurlijke speeltoestellen zijn hiervoor ideaal. Bij het samenstellen van deze speeltoestellen wordt scherp gelet op veiligheid en overzicht, zodat het niet alleen leuk maar ook veilig is.

Waarom is natuurlijk spelen zo goed voor kinderen?

Wanneer kinderen spelen met natuurlijke materialen, zoals zand of takken, levert dit een bijdrage aan de ontwikkeling van het kind. Fantasie komt tot leven, creativiteit wordt ontwikkeld en kinderen worden gedwongen om vindingrijk te zijn. Een aantal jaar geleden zaten kinderen nog veel binnen, gelukkig wordt dat nu al weer beter. Dat is onder andere goed voor de fitheid van kinderen, en verminderd de kans op overgewicht. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen meer bewegen in een natuurlijke omgeving. Ook ervaren kinderen hier een gevoel van vrijheid en zijn ze eerder geneigd om dingen te gaan ontdekken. Tot slot heeft dit een positieve werking op de creativiteit van kinderen. 

Spelen in de natuur is gezond

Het spelen met natuurlijke materialen levert dus een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Niet alleen fysiek gezien, ook geestelijk en emotioneel. Daarom is het ook zo jammer dat kinderen een tijd lang minder hebben buiten gespeeld. De avonturen die kinderen buiten beleven, de nieuwe indrukken die ze opdoen, het fysiek bezig zijn en nieuwe dingen ontdekken zijn grote voordelen. Uit gamen of andere activiteiten binnen wordt dit niet gehaald. Daarnaast blijkt dat kinderen zich buiten veel minder snel vervelend, omdat ze zelf het spel creëren. Buiten spelen in een natuurlijk omgeving brengt dus vele voordelen voor kinderen met zich mee.

Wat is precies een natuurlijke speeltuin?

Een natuurlijke speeltuin bestaat uit elementen met een natuurlijke afkomst. Daarnaast passen deze elementen vaak goed in de omgeving. Dit draagt bij aan een maximale beleving van spelen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van hout. Duurzaamheid is hierbij ook heel belangrijk.

https://www.yalp.nl/

Gerelateerde artikelen

Dit is hoe jij thuis kan genieten van eten en drinken uit Amerika

Geef je thuiswerkplek een make-over met deze 3 tips

Top 3 manieren voor afkoeling in de zomer!