Van de Beckenkamp
Image default
Aanbiedingen

Winterharde palmen plant je zo aan

Het lijkt nu misschien nog een tijdje te duren, maar voordat je het weet is de winter voorbij en breekt het voorjaar weer aan. De eerste voorjaarsbloeiers staan te popelen om hun prachtige bloemen te laten zien. Het voorjaar is tevens een uitermate geschikte periode voor het aanplanten van winterharde palmen. Vooral de verschillende Trachycarpus soorten kunnen goed in deze periode worden aangeplant omdat ze tegen een stootje (lees: lichte nachtvorst) kunnen. Lichte nachtvorst is namelijk niet schadelijk voor deze soorten. En door ze in het voorjaar al te planten hebben ze nog voldoende tijd om stevige wortels te ontwikkelen voordat de temperatuur in het najaar weer daalt. Benieuwd hoe je winterharde palmen aanplant? Lees dan even verder!

 

Begin met jonge palmen

 

Begin met jonge palmen. Vooral jonge palmen met een beginnende stam van maximaal 50 centimeter hoog kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan de omstandigheden. Dit geldt al in veel mindere mate voor palmen met een stam van een meter of meer hoog. Deze palmen zijn vooral in de eerste jaren bijzonder kwetsbaar en zullen meer tijd nodig hebben om op gang te komen met groeien. 

 

Ook kunnen palmen die zijn opgekweekt in veel warmere klimaten moeite hebben om zich aan te passen aan het aanzienlijk koudere Nederlandse klimaat. Bij deze palmen zal de groei boven de grond heel minimaal zijn of zelfs helemaal stilstaan gedurende de eerste drie tot vier jaar. In het geval van jongere palmen zal in de eerste periode het grootste gedeelte van de energie opgaan aan het ontwikkelen van een goed, stevig wortelgestel. Dit is ook wel nodig, want zonder een goed en stevig wortelgestel zal de palm het moeilijk krijgen in droge en koude periodes. Zodra dit proces voltooid is, zal de groei in een stroomversnelling terechtkomen en kan de palm in de meest ideale omstandigheden wel zo’n 30 tot 50 centimeter per jaar groeien.

 

Standplaats en grondsoort


Net zoals voor iedere andere plant, is het van belang om goed naar de standplaats en de grondsoort te kijken alvorens je de palm in de grond poot. Zo is de Trachycarpus fortunei niet een bijzonder moeilijke palm. Deze palmsoort staat het liefst op een zonnige locatie, maar doet het vaak nog steeds prima in de halfschaduw. Wel is het belangrijk dat de grond goed doorlatend is en dat de grondwaterstand in de winter niet te hoog is. Wanneer de wortels van de palm te lang in een laag water staan, kan dit wortelrot veroorzaken. Het teveel aan water kan een gebrek aan lucht in de grond veroorzaken. Maak het gat waar je de plant in poot dan ook breed en vooral diep genoeg zodat de wortels de ruimte hebben om zich uit te breiden en er geen water blijft staan. Zo ben je ervan verzekerd dat je nog lang plezier zult hebben van je Trachycarpus fortunei!

https://www.mypalmshop.nl/