Van de Beckenkamp
Image default
Bedrijven

Een lastafel, hoe werkt dat?

Elke hobbylasser of professionele metaalbewerker heeft waarschijnlijk een lastafel in zijn werkplaats staan. Deze tafel is onmisbaar om snel en precies te lassen. Maar hoe werkt een lastafel eigenlijk. In deze blog lees je er alles over.

De werking van een lastafel

Wie gaat lassen weet hoe belangrijk het is dat de metaalstukken mooi op hun plaats blijven liggen. Een lastafel zorgt hiervoor. Deze tafel bestaat uit een groot werkoppervlak waarin verschillende gaten zijn gemaakt (ook in de zijkanten). Deze gaten gebruik je om met behulp van klemmen het werkmateriaal op te spannen. Daarom wordt dit ook weleens een opspantafel genoemd. Dankzij het grid-systeem kan je makkelijk verschillende buizen of profielen vastmaken. De meeste lastafels zijn trouwens in hoogte verstelbaar, zodat iedereen op een comfortabele manier kan werken. 

PS: tegenwoordig zijn er ook lastafels met sleuven. Die bieden meer flexibele klemmogelijkheden.

Welke lastafel kies ik?

Wie een lastafel gaat kopen, moet een keuze maken uit verschillende modellen. Op deze manier vind je het juiste exemplaar:

  • Grootte. Het formaat is een eerste belangrijke parameter. Hier is de regel simpel: hoe groter het constructiewerk dat je wil opspannen, hoe groter de lastafel moet zijn. 
  • Diameter. Lastafels zijn verkrijgbaar met gaten in drie diameters: 16 mm, 20 mm en 28 mm. De kleinste is geschikt voor licht constructiewerk, het 20 mm systeem voor middelzware projecten, en de 28 mm tafels voor het zwaardere werk. 
  • Zijwand. Niet alle opspantafels hebben een zijwand. Afhankelijk van de toepassing, is dit wel nuttig.