Van de Beckenkamp
Image default
Particuliere dienstverlening

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, hoe doe je dat?

Wanneer mensen ouder worden, gaan ze wat vaker nadenken over wat er gebeurt nadat ze er zelf niet meer zijn. Specifieker gezegd, wat gebeurt wanneer met hun nabestaanden wanneer zij zelf komen te overlijden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen op zoek gaan naar manieren om hun nabestaanden met een goed leven en in een financieel gezonde situatie achter te laten. En dan kom je al gauw op de overlijdensrisicoverzekering.  

Hoe werkt zo’n verzekering nou eigenlijk?

Met een overlijdensrisicoverzekering verzeker je je eigen leven voor een vast bedrag. Bijvoorbeeld €200.000,-. Ook kies je voor een vaste looptijd van de verzekering, bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar. Kom je in deze tijd te overlijden dan wordt dit bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden zoals je partner, kinderen of andere erfgenamen. Tenzij je de overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek hebt gekoppeld. In dat geval wordt de restschuld op de hypotheek als eerste afgelost. Wanneer je bijvoorbeeld nog een flinke restschuld op de hypotheek hebt, zorg je er hiermee voor dat je nabestaanden in de woning kunnen blijven wonen, zonder dat zij met hoge hypotheeklasten worden opgezadeld.

Hou hier altijd rekening mee bij het afsluiten van een levensverzekering

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering? Dit is natuurlijk altijd één van de eerste vragen die mensen stellen bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. In de meeste gevallen ben je niet meer kwijt dan enkele tientjes per maand. Het is echter lastig om hier specifiek over te worden omdat je premie afhankelijk is van je leeftijd en eventuele medische achtergrond.

Wat belangrijker is om op te letten is of je de levensverzekering af kunt kopen. Wanneer je voldoende spaargeld hebt of een financiële meevaller hebt gehad waardoor je ruim voldoende geld op de bank hebt, is het soms niet meer nodig om een overlijdensrisicoverzekering aan te houden. Het stopzetten van de verzekering wordt afkopen genoemd. Bij sommige verzekeraars kun je dan het geld dat je tot die tijd aan premie hebt betaalt, het zogenoemde premiedepot, terugkrijgen.