Van de Beckenkamp
Image default
Dieren

Redenen om uw binnenkat te laten vaccineren bij de dierenarts in Arnhem

Iedere dierenarts in Arnhem zal u aanraden om uw kat altijd te laten vaccineren, dus ook wanneer de kat nooit buiten komt. Hier zijn belangrijke redenen voor te noemen. Het is namelijk zo dat ook binnenkatten vatbaar zijn voor bepaalde virussen. Dit kan bijvoorbeeld bij Huisdierenkliniek Hornstra. Binnenkatten kunnen ook makkelijk worden besmet met bepaalde virussen ondanks dat zij niet buiten komen. Het gaat dan vaak om virussen zoals de kattenziekte (het parvovirus) genoemd, en de niesziekte (het calicivirus). Deze virussen verspreiden zich op meerdere manieren en zijn daarom ook gevaarlijk voor binnenkatten.

Hoe verspreiden deze virussen zich?

Hoewel besmetting met een van de virussen met een inenting van de dierenarts in Arnhem te voorkomen is, is het goed om te weten hoe de virussen zich verspreiden. Namelijk:

  • Besmetting via de lucht: dergelijke kattenvirussen kunnen zich via de lucht verspreiden, zoals niezen of hoesten. Het virus komt zo in de lucht terecht en kan op die manier een gezonde kat besmetten.
  • Besmetting door directe aanraking: dit is veelgehoord. Men heeft al een kat, die niet gevaccineerd is, en neemt er een kitten erbij die de niesziekte blijkt te hebben. Door middel van bijten, snuffelen of likken kan de gezonde kat door een kitten besmet worden.
  • Besmetting door contact met mensen: de virussen kunnen via de handen of zelfs via de kleding worden overgebracht. Zo kan het zijn dat uw visite bijvoorbeeld een kat heeft die een van de virussen bij zich draagt, waardoor uw kat besmet raakt.
  • Besmetting via de omgeving: de virussen kunnen van plaats naar plaats kunnen ‘hoppen’, zoals via een voerbakje, een deurknop of de vloer waar het dier op loopt.

Ga preventief te werk en kies het beste voor uw kat

Zoals u ziet kunnen katten snel en makkelijk besmet raken, ook als het binnenkatten zijn. Het is daarom altijd aan te raden om uw kat(ten) te laten inenten bij een dierenarts in Arnhem. Maak een afspraak bij Huisdierenkliniek Hornstra en behandel uw kat preventief.