Van de Beckenkamp
Image default
Vakantie

Tips voor het veilig varen met een yacht in Amsterdam

Om met een yacht in Amsterdam of een andere mooie omgeving in Nederland te bevaren, heeft u geen vaarbewijs nodig. Dit heeft te maken met de beperkte afmetingen van de jachten die u bij Delos Yachtcharter kunt huren en de maximumsnelheid waarmee zij kunnen varen. Echter wil dit niet zeggen dat u geheel onvoorbereid aan boord van het yacht in Amsterdam kunt stappen. Van de medewerkers van Delos Yachtcharter krijgt u uitgebreide uitleg over de werking van het vaartuig, maar ook over de op het water geldende regels. Hier leest u enkele tips in het kader van veilig varen.

Houdt uw aandacht vast

Misschien is dit wel de allerbelangrijkste tip als u met een yacht in Amsterdam of andere recreatieve wateren wilt aandoen. De kans is groot dat u voor de eerste keer aan boord van een vaartuig stapt, of dit misschien enkele keren eerder heeft gedaan. Het besturen van een dergelijk jacht vereist een zekere mate van concentratie. Anderzijds geniet u van de zon en de prachtige omgeving die u doorkruist. Laat deze laatste echter geen aanleiding zijn tot het afdwalen van uw aandacht, maar houdt u uw blik regelmatig op de vaarweg gericht.

Bewaart u een veilige afstand

Gaat u met uw yacht naar Amsterdam of een ander recreatief gebied varen, dan is het afstand houden tot mede-waterweggebruikers een gouden regel. Wanneer u deze naleeft, heeft u altijd voldoende tijd om te reageren op eventuele onverwachte situaties of koersverandering van anderen. Geduld is een schone zaak. Een eigenschap die nogal eens op de proef wordt gesteld, ook tijdens het varen met een yacht in Amsterdam. Zoals u wellicht weet, krijgen beroepsvaartuigen altijd voorrang. Het is van belang om ook een veilige afstand te bewaren tot grote vaartuigen, omdat u gemakkelijk in de dode hoek kunt belanden. De dode hoek kan enkele tientallen meters bedragen, maar bij de allergrootste schepen zelfs enkele honderden!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Tot slot de tip om een goede voorbereiding te treffen. De tip klinkt wellicht als het intrappen van een open deur, maar de ervaring leert dan nog steeds veel recreanten zonder voorbereiding het water opgaan. Het is verstandig om over de bestaande vaarroutes te beschikken. Bekijkt u ook het weerbericht alvorens u afmeert.

https://delosyachtcharter.nl