Van de Beckenkamp
Image default
Electronica en Computers

Waarom is computer recycling noodzakelijk?

Het recyclen van producten is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Eind jaren 90 van de vorige eeuw openden mensen en organisaties wereldwijd hun ogen voor het groeiende probleem van milieuvervuiling veroorzaakt door het afdanken van allerlei producten en grondstoffen zoals bijvoorbeeld plastic. Hierdoor wordt er wereldwijd veel vervuiling gecreëerd welke voor een groot deel gemakkelijk voorkomen had kunnen worden. Waardoor dan hoor ik je vragen? Door producten te recyclen.

Het groeiende probleem van e-waste

De laatste jaren wordt er helaas steeds meer elektronisch afval geproduceerd wereldwijd. Volgens onderzoek wordt er jaarlijks ongeveer 50 miljoen ton aan e-waste geproduceerd.

Dit komt neer op 4500 Eifel torens die naast elkaar kunnen worden geplaatst of een oppervlakte ter grootte van het eiland Manhattan in New York. Dit zijn dus eindeloze bergen elektronisch afval bestaande uit bijvoorbeeld computers, laptops, tablets, koelkasten en allerlei andere elektronische apparaten. Dit is ook niet gek als er wordt gekeken naar het feit dat wereldwijd ongeveer 2,5 miljard consumenten een smartphone bezitten. De meeste van deze personen bezitten waarschijnlijk nog meer elektronische apparaten zoals een laptop, tablet, koelkast of elektrische tandenborstel.

Al deze apparaten hebben een bepaalde levensduur. Zo gaat een smartphone gemiddeld twee jaar mee en een laptop gemiddeld 3 tot 5 jaar. Aan het einde van de levensduur worden deze elektronische apparaten meestal afgedankt en weggegooid. Consumenten schaffen met het kleinste gemak weer een nieuw elektronisch apparaat aan. Het gevolg hiervan is dat er wereldwijd gigantische stromen elektronisch afval ofwel e-waste ontstaan.

Kijkend naar Nederland wordt er jaarlijks een gigantische hoeveelheid elektronisch afval geproduceerd. Het grootste gedeelte hiervan wordt gelukkig al verantwoord ingeleverd bij gecertificeerde recyclers van elektronisch afval.

Ongeveer 40% van de apparaten wordt gescheiden ingeleverd bij bijvoorbeeld de gemeente, de vuilstort of een andere aanbieder van recycling diensten. Nog eens 40% wordt op eigen initiatief verzameld door bedrijven die actief zijn in de recycling. Het grootste gedeelte hiervan wordt op professionele en hoogwaardige manieren verwerkt maar echter niet geregistreerd door de overheid.

Ongeveer 20% van het elektronisch afval wordt helaas niet verwerkt maar komt terecht in restafval of andere vuilstromen. Dit komt binnen Nederland jaarlijks neer op zo’n 350 miljoen kilo aan elektronische apparaten die dus niet gerecycled worden.

Wist je bijvoorbeeld al dat het jaren mogelijk is om de recycling van computers of electronica over te laten aan een specialist? Dit biedt verschillende voordelen, waar helaas nog (te) weinig mensen mee bekend zijn. Klik op de link voor meer informatie of lees snel verder.

Van gebruiker naar gedupeerde

Binnen de westerse wereld wordt dus een gigantische hoeveelheid elektronisch afval geproduceerd.

Een gezin die hun oude televisie afdankt, een organisatie die hun oude computers afdanken of een tiener die zijn of haar oude smartphone zat is. Allemaal producenten van elektronisch afval.

Waar veel van dit soort elektronische producten hun levensduur doorbrengen in westerse landen belanden ze na afdanking vaak in arme landen in bijvoorbeeld Afrika.

Veel elektronische apparaten bevatten vaak veel kostbare edelmetalen zoals goud, zilver, nikkel of koper. Waar westerse landen hier meestal geen interesse in hebben ligt dit in ontwikkelingslanden wel anders. Hier staan ze vaak te springen om elektronisch afval te verwerken om op deze manier kostbare materialen uit het afval te winnen. Naast het gebrek aan interesse is ook het recyclen van deze edelmetalen vaak erg duur binnen westerse landen. In ontwikkelingslanden zoals bijvoorbeeld Ghana is dit niet het geval. Buitenwijken van de hoofdstad Accra zijn bijvoorbeeld omgetoverd tot heuse recyclers waar kleine kinderen en jonge mannen dag en nacht bezig zijn met het verwerken van elektronisch afval. Vaak in schandalige en gevaarlijke omstandigheden door het ontbreken aan regelgeving op het gebied van recycling. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van schadelijke methodes voor mens en milieu om de grondstoffen uit de apparaten te winnen. Jammer genoeg is dit vaak de enige manier voor deze mensen om het werk uit te voeren. Zij hebben immers geen financiële mogelijkheden voor het creëren van een veilige werkomgeving zoals wij hier in het westen wel hebben.

Een oceaan vol plastic

Naast het belanden van elektronisch afval in ontwikkelingslanden beland een substantieel gedeelte jammer genoeg ook in onze oceanen. Naar schatting bereikt jaarlijks zo’n 12,7 miljoen ton plastic afval de oceaan, een gedeelte hiervan wordt veroorzaakt door plastic afkomstig uit e-waste.

Na jaren van consumptie is er tegenwoordig geen stukje oceaan meer over waar zich geen plastic in het water bevindt. Erg jammer aangezien al dit plastic veel schade toebrengt aan het ecosysteem in de oceaan. Dieren raken er bijvoorbeeld in verstrikt en de grond en planten worden vervuild door schadelijke stoffen afkomstig uit het plastic. Ook wij mensen hebben ongemerkt weer last van al dit plastic. Ons drinkwater is namelijk voor een groot gedeelte afkomstig uit gefilterd water uit de oceaan. Uit onderzoek is gebleken dat er in ons drinkwater namelijk al minuscule stukjes plastic aanwezig zijn die op den duur schadelijk zijn voor ons lichaam. Wij consumeren op deze manier namelijk alle schadelijke stoffen die dit plastic bevat.

Conclusie

Afsluitend kan er dus worden gezegd dat er wereldwijd veel vervuiling plaatsvindt door de productie van elektronisch afval. Wanneer consumenten en organisaties hier bewuster meer om zullen gaan en al hun afval, elektronisch of niet, zullen recyclen zal er minder vervuiling optreden. Door te recyclen kan namelijk tot wel 60% van de oorspronkelijke grondstoffen worden hergebruikt wat op den duur weer zorgt voor minder CO2-uitstoot tijdens de productie van nieuwe producten. Kijk dus als consument en als organisatie naar de mogelijkheden van recycling. Niet alleen als het dagelijks afval betreft, maar kijk ook verder naar bijvoorbeeld de mogelijkheden van computer recycling. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de eigen portemonnee.