Van de Beckenkamp
Image default
Bedrijven

Houten kerstboom: innovatie en creativiteit

De kerststemming van voldoening over wat gedaan is in het jaar dat ten einde loopt en hoop voor het jaar dat komen gaat, is een magisch moment! En, om er in te komen, niets beters dan thuis een kerstversiering te maken. En er is geen betere plek om te beginnen dan met de kerstboom!

De kleine details maken het verschil in de kerstversiering, en daarom is het essentieel om rekening te houden met de belangrijkste symbolen van dit seizoen.

Daarom hebben we dit artikel gemaakt met veel tips voor het versieren van de kerstboom, want het is de pijler en ster van de kerst thema decoratie. Kijk hier eens naar!

Tip voor 2021: kerstbomen van hout kopen!

Wat is de betekenis van de kerstboom?

De traditie van de kerstboom bestaat al sinds de Romeinen. In die tijd werd de geboorte van de zonnegod echter gevierd aan het begin van de winterzonnewende, op 21 december.

Aangezien bomen werden beschouwd als de schakel tussen de aarde en de hemel en vruchtbaarheid symboliseerden, werden zij versierd met verschillende ornamenten en met de traditionele ster bovenop, die de zonnegod symboliseerde.

De kerstboom die we vandaag kennen, komt echter uit Duitsland, in de 16e eeuw. De dennenboom werd gekozen vanwege zijn driehoekige vorm, om de Heilige Drie-eenheid voor te stellen, en ook omdat de dennenboom zelfs in de koudste tijden het groen van zijn bladeren behoudt. Het is een belofte van leven!

Tegenwoordig kunnen we ervan uitgaan dat de versiering van de kerstboom leven betekent, waarbij de gekleurde ballen de “vruchten” van het leven symboliseren en de lichtjes de sterren weerspiegelen.

De ster in de top – gewoonlijk het hoogtepunt van de kerstboom – symboliseert de Ster van Bethlehem. En de kaarsen zijn het licht van Christus en de rozen zijn eerbetonen aan de Maagd Maria. Elk detail is heel bijzonder.

Kerstboom modellen

Zoals je zich wellicht kunt voorstellen, zijn er verschillende kerstboommodellen te vinden, van de meest eenvoudige tot de meest uitgebreide, sommige met sobere kleuren, andere super kleurrijk, enzovoort. Daarom kunt je hieronder een lijst van de belangrijkste kerstboommodellen bekijken.

Traditionele Kerstboom

De traditionele kerstboom is niets anders dan die dennenboom, versierd met gouden en rode ornamenten, die zorgen voor een prachtige versiering in traditionele kerstkleuren.

Witte Kerstboom

De witte kerstboom krijgt steeds meer plaats in de huizen. Met zijn neutrale kleur past dit model boom gemakkelijk bij verschillende decoratiestijlen, alles zal afhangen van het soort en de kleuren van de gekozen versieringen.

Roze Kerstboom

De roze kerstboom is het perfecte model voor wie een delicaat en vrouwelijk tintje aan de decoratie wil geven.

Om het discreter te maken, is het interessant om te investeren in ornamenten met neutrale kleuren, zoals wit. Wilt je echter een opvallender versiering, investeer dan in zilveren en gouden ornamenten.

Gouden Kerstboom

Luxe en verfijning zijn de termen die gebruikt worden voor de gouden kerstboom. Het kan volledig in deze tint worden gedecoreerd, of als je wilt kunt je investeren in ornamenten in neutrale kleuren om het meer delicaat te maken.

Houten Kerstboom

Wat dacht je van Kerstmis vieren met een modern en creatief decor? Eén manier is het gebruik van de houten kerstboom, die schoonheid en moderniteit biedt, zonder de kerstsfeer uit het oog te verliezen.

Tijd om de kerstversiering te veranderen en vernieuwende items te brengen. Dit element zorgt voor een modern en creatief feest, drukt schoonheid en verfijning in alle omgevingen van het huis.

Elegante en originele decoratie

De houten kerstboom is een origineel alternatief voor de natuurlijke kerstboom. Het is een item dat de decoratie voor deze datum verandert in authenticiteit en personalisatie en toch met een duurzame voetafdruk.

Dit komt omdat de houten kerstboom moet worden gemaakt van hergebruikt materiaal of van hout dat afkomstig is van herbebossing, waardoor meer bewustzijn en behoud van het milieu mogelijk is.

Planken, paletten en zelfs MDF zijn de voorwerpen waarmee de houten kerstboom wordt gemaakt, waardoor de decoratie een modern en romantisch aspect krijgt, zonder de kersttraditie uit het oog te verliezen.

De houten kerstboom wordt meestal binnenshuis gebruikt en kan verschillende afmetingen en vormen aannemen, en wordt altijd gepresenteerd met ornamenten om de kerstversiering met veel stijl te voltooien.

Hoe versier je een houten kerstboom?

Het is heel eenvoudig om de houten kerstboom in de decoratie van het huis op te nemen. Kies gewoon de maat die bij de omgeving past en scheid de ornamenten.

Een kleine houten kerstboom kan in de slaapkamer of in de gangen worden geplaatst bovenop de kaptafel, het dressoir of zelfs op het raam.

Een grotere houten kerstboom die op de grond staat, kan het best in de woonkamer worden geplaatst – om alle cadeaus in onder te brengen.

Rustieke stijl

Je kunt een ongeverfde houten kerstboom gebruiken, de originele kleur van het hout gebruiken of zelfs de kleuren van de boom reproduceren – groen op de top en bruin op de stam.

Om jouw houten kerstboom te versieren, gebruikt je traditionele kerstballen in rood.

Voor een creatievere versiering kunt je knuffeldieren, strikken of zelfs snoepjes gebruiken om de ballen voor te stellen, waardoor jouw houten kerstboom na middernacht een smakelijke show wordt.

Maar als je tot in de details wilt vernieuwen, kunnen de versieringen ook van hout zijn, met verschillende vormen van ballen en andere versieringen.

Wat je ook voor de decoratie gebruikt, één ding mag niet ontbreken: de verlichting. Geef de voorkeur aan de LED-verlichting, die zuiniger is en de magische sfeer van de datum creëert. Dan maak je het af met een mooie ster erop.