Van de Beckenkamp
Image default
Verbouwen

Dit is waarom je een bouwdepot zou moeten afsluiten

Wanneer je een nieuwbouwwoning of bestaande woning wilt verbouwen, dan kun je dit in de meeste gevallen (deels) financieren middels een bouwdepot. Dit heeft als voordeel dat je maandelijks een wat hoger bedrag betaald voor je aflossing, maar op deze manier wel direct de aanpassingen kunt doen die je zou willen doen aan je woning. Als we spreken van een bouwdepot, dan hebben we het eigenlijk over een soort extra rekening, die naast je hypotheek loopt. Het enige verschil is, is dat je je hypotheek gebruikt voor de woning in de staat zoals je deze hebt gekocht en het bouwdepot alleen geschikts is voor de verbouwkosten van je woning. Om je een idee te geven hoe dit exact werkt, leggen we het je in dit artikel verder uit.

Hoe werkt het?

Een bouwdepot werkt in de basis vrij eenvoudig. Wanneer je namelijk je huis wilt verbouwen, dan dien je dit natuurlijk op een bepaalde manier te bekostigen. Omdat het verbouwen van alleen al een keuken of badkamer tot in de tienduizenden euro’s kan lopen, is een bouwdepot een goed alternatief om niet je spaarrekening te hoeven gebruiken, mocht je hier een dusdanig bedrag op hebben staan. Het voordeel van een bouwdepot, is dat de hoogte ervan vaak wordt bepaald op basis van het inschatten van de waarde van de woning na verbouwing. Wel is het goed te weten dat je dit geld alleen kunt gebruiken voor een verbouwing. Vaak dien je de rekening naar je bank te sturen en wordt daar bepaald of het wel of niet wordt goedgekeurd.

Wat valt er allemaal onder het bouwdepot

niet iedere verbouwing is te bekostigen middels het bouwdepot. Dit is namelijk afhankelijk van het type verbouwing. Zo mogen meubels bijvoorbeeld niet worden bekostigd. Om het eenvoudig te houden, kun je als stelregel aanhouden da spullen die je  kunt meenemen als je verhuist, mag je niet declareren. Je meubels, gordijnen of gereedschap mag je dus niet betalen uit het bouwdepot. Spullen die daarnaast wel nodig zijn voor de verbouwing mogen dan weer wel worden gedeclareerd. Wat vooral belangrijk is, is dat je alle rekeningen en bonnetjes bewaard. Het kan namelijk zijn dat ze hier in een later stadium alsnog om vragen. Echter zien we wel steeds vaker dat de bank ervoor kiest het bedrag te reserveren en op basis van de door jouw ingediende facturen netjes aan de begunstigde betaald.

Hoe lang mag je een bouwdepot gebruiken

Het geld van je bouwdepot mag je helaas niet tot in lengte van jaren gebruiken. Dat houdt dus in dat je de verbouwingen die je wilt doen, binnen een bepaalde tijd moet uitvoeren. Dit geldt voor een nieuwbouw woning binnen twee jaar en bij een bestaande woning binnen anderhalf jaar. Nu is dit een relatief lange termijn en is de kans vrij groot dat je alles keurig binnen deze gestelde termijn hebt weten af te ronden. Mocht toch blijken dat je meer tijd nodig hebt, dan kan dit in bepaalde gevallen wel. Goed om te weten, is dat het niet altijd kan en dit afhankelijk is van de hypotheekverstrekker. Het is daarom dus ook raadzaam hier goed naar te kijken voordat je er één afsluit.

De rente op je bouwdepot

Net als dat je te maken hebt met rente op je hypotheek, betaal je natuurlijk ook rente over je bouwdepot. Wel is het goed om te weten dat de rentes identiek zijn. Los van het feit dat je bouwdepot een separaat potjes is, is de rente gelijk aan die van je normale hypotheek. Dit zorgt er dus voor dat je precies weet wat je extra kosten zijn. Je kunt namelijk het bedrag van de hypotheek en het bedrag van het bouwdepot samenvoegen om te kunnen bepalen waarover je uiteindelijk de rente moet betalen. 

Niet alles gebruikt, wat nu?

Het kan zijn dat de hoogte van het bouwdepot hoger is, dan de kosten die je uiteindelijk hebt gemaakt voor de verbouwing. Gelukkig maakt dat niet uit. Dit bedrag wordt namelijk in mindering gebracht op je openstaande hypotheekschuld. Hierdoor zakt je hypotheek dus direct met een x bedrag. Wel is het goed te weten dat je het vaak beter kunt opmaken, zodat je in een later stadium niet alsnog een aanvullende lening hoeft af te sluiten tegen een misschien wel minder gunstige rente, om alsnog een bepaalde verbouwing uit te laten voeren.