Van de Beckenkamp
Image default
Hobby en vrije tijd

Welke soorten jachtgeweren zijn er te krijgen?

Er zijn tegenwoordig eigenlijk maar 2 soorten jachtgeweren om te onderscheiden. Deze jachtgeweren hebben hun eigenschappen en verschillen dus van elkaar. Wil je een jachtgeweer aanschaffen? Dan is het verstandig om even verder te lezen. In dit artikel worden belangrijke regels besproken, en worden de twee soorten jachtgeweren verder toegelicht.

Regels

Er zijn bepaalde regels waar je aan moet voldoen om te mogen jagen. Deze regels zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. Samenvattend heb je een geldige jachtvergunning, een wapenkluis, een wapenvergunning en een diploma nodig om te mogen schieten. Verder zijn er ook periodes te vinden op deze website op welk diersoort je mag jagen. Deze periodes zijn gemaakt om de natuur te beschermen, en dit laat zien dat sommige diersoorten beschermd zijn. Het doden van dieren mag alleen als de dieren overlast en schade veroorzaken, of als het nodig is voor de wildstand. Ook mag je niet met elk wapen op elk dier schieten. Sommige patronen mogen niet op bepaald grof wild.

Soorten jachtgeweren

Zoals eerder gezegd, zijn er twee verschillende soorten jachtgeweren. Zo heb je de hagelgeweren en de kogelgeweren. Een hagelgeweer is een soort jachtgeweer die kleine metalen balletjes schiet. Deze kleine metalen ballen wordt ook wel hagel genoemd. Vroeger bestonden deze kogels uit lood, maar tegenwoordig is het beter voor het milieu om stalen of metalen balletjes te gebruiken. Een kogelgeweer verschilt niet heel veel van een hagelgeweer. Een kogelgeweer wordt door mensen ook wel een buks genoemd, en is vooral bedoeld voor het jagen op grofwild. Grofwild zijn dieren, zoals herten en zwijnen. In de wet staat dat het verboden is om met een hagelgeweer op deze soorten dieren te schieten. Met een kogelgeweer kan je in veel gevallen vaker schieten. Dit komt omdat het mogelijk is om een telescoopvizier toe te voegen aan het geweer.

Let op!

Er zijn een paar zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een jachtgeweer. Een jachtgeweer kan je online bestellen, maar worden niet verzonden. Dit komt omdat je bepaalde papieren nodig hebt. Ook is het van te voren belangrijk dat je goed weet wat de regels zijn voor het gebruik van een jachtgeweer. Verder is er ook een groot prijsverschil te zien tussen jachtwapens, zoals hagelgeweren. Sommige hagelgeweren kunnen boven de tienduizend euro zijn, en andere zijn nog geen vijfhonderd euro. De kwaliteit van een duurder wapen is in veel gevallen natuurlijk beter, maar de vraag is hoe fanatiek jij bent. Daarom wordt afgeraden als beginner om meteen het duurste van het duurste te nemen. Als laatste is het ook belangrijk om niet te vergeten dat je een wapenkluis nodig hebt. Dit is volgens de regels belangrijk, maar ook voor de veiligheid van jou en voor de mensen om jou heen.